Op een ochtend kom je in de tuin en er zijn overal heuvels in het voorheen nog zo mooi en goed verzorgd gazon. Dan is er ‘s nachts een ongewenst tuinwerker langs geweest en moeten wij overleggen waarmee wij de mol kunnen verdrijven!
Mensen verdelen de levend wezens in de natuur heel snel onder in schadelijk of onschadelijk. Maar daarbij zijn ze niet altijd consequent. Want als je de levenswijze en de voeding van deze dieren beoordeelt, dan is er helemaal geen reden om een mol te bestrijden! Mollen zijn niet geïnteresseerd in de wortelen van onze tuinplanten. Integendeel! Ze vreten heel veel ongedierte zoals slakken of de larven van insecten en beschermen zo onze tuin. Maar die heuvels…
Mollenheuvels bevinden zich ongeveer allemaal 50 tot 100 centimeter over de gangen. Ze bestaan uit aarde van de gangen die de mol opwaarts gedrukt heeft en ze brengen genoeg lucht in de gangen. Anders zou de mol verstikken omdat hij wegens zijn puur dierlijke voeding en zijn hoge stofwisseling heel veel koolstofdioxide produceert.
Mollen bestrijden: Wat mag je en wat niet?
In veel landen zijn bijna alle gewervelde dieren in het wild, waaronder dus ook de mol, een beschermd diersoort. Dat betekent, dat wij de mol niet mogen bestrijden met gifstoffen of vallen die de mol kunnen doden.
Maar levend vangen is toegestaan om een mol te bestrijden. Je kunt hem bijvoorbeeld in een val vangen, die je later opent, om hem op een andere plek weer vrij te laten. Door zijn extreem hoge stofwisseling kan 12 tot 24 uur zonder voeding. dodelijk voor hem zijn! Dus je dient deze vallen minstens tweemaal per dag te controleren.
Dodelijke giftstoffen zijn niet toegestaan. Wij mogen geen giftige voeding of dodelijke stroomvallen inzetten om een mol te bestrijden. Strikt genomen mag je niets, wat het normale leven van de mol schaadt. Maar wij mogen de mol wel verdrijven. Er zijn verschillende methodes die meer of minder snel een resultaat boeken. Minder snelle methode om ecologisch de mol te bestrijden omvatten bijvoorbeeld lawaai maken. Maar als je het snel en effectief wilt, neem dan carbid!
Deze zet je dan in de gangen welke je losjes met aarde sluit. Carbid reageert met de vochtigheid van de bodem waardoor acetyleen gas ontstaat. Dat reageert dan weer met bepaalde verontreinigingen in de bodem waardoor een erg vervelende zwavel geur ontstaat. Door deze geur bestrijd je de mol. De mol is heel gevoelig voor geur en zo zal hij vluchten. Het acetyleen vervliegt na enige tijd en over zo blijft ook nog eens een nuttig stikstofmeststof over!
Posted by admin
Published 3rd feb 2016 |
Reacties uitgeschakeld voor Mollen bestrijden
|
|