Home
 
twilight

Veel huiseigenaren dromen ervan, maar voor een enkeling is het weggelegd. Een blokhut. Dit type bouwwerk lijkt vooral vaak in Amerikaanse film terug te komen. Helaas heeft het gemiddelde Nederlandse gezin niet een enorm lap grond als tuin, waardoor een blokhut al snel te veel ruimte inneemt. Maar mocht er genoeg ruimte zijn, dan is het zeker de moeite waard om even te kijken naar de mogelijkheden van een blokhut. Een blokhut kan natuurlijk ook altijd dienen als een vervanging van het tuinhuisje.

Verschil blokhut en tuinhuis

Het verschil tussen een blokhut en een tuinhuisje zit voornamelijk in de opbouw. Vaak zijn blokhutten ook iets robuuster. Ze worden namelijk gemaakt van grote houten balken die op elkaar gestapeld worden en bij de hoeken in elkaar vallen, waardoor de balken bij de hoeken aan alle kanten nog wat uitsteken. Waar een tuinhuis, zoals de naam al doet vermoeden, echt bedoeld is om in de tuin te plaatsen, wordt een blokhut traditioneel gezien gebruikt als op zichzelf staand gebouw.

Waarvoor gaat de blokhut dienen

Bij de overweging voor de aanschaf van een blokhut is het van belang om helder voor ogen te hebben wat het doel gaat zijn van de blokhut. Zo kan het zijn dat het voorlopig dient als opslagruimte, maar op den duur verbouwd gaat worden tot een verhuurbare accommodatie voor log├ęs. Bij het bedenken en bouwen van de blokhut moet dan meteen aan de afmetingen gedacht worden. Past er een bed in bijvoorbeeld, maar natuurlijk ook aan de isolatie. Een gereedschapskist heeft over het algemeen minder last van de kou dan een slapend persoon.

De bouw

Traditioneel gezien worden de blokhutten gemaakt van massieve houten balken. Vooral in de Verenigde Staten, Canada en in Scandinavi├ź zijn ze nog veel terug te vinden in het huidige landschap. Vaak gebruikt als tijdelijk onderkomen tijdens trektochten en jacht. Hoewel de massieve blokken als erg goed isolatie materiaal dienen, voldoet zo een blokhut niet aan de standaard eisen die gelden voor nieuwbouw. Voor de start van de bouw is het over het algemeen ook handig om even met de gemeente te overleggen of er een vergunning voor nodig is, het zou natuurlijk zonde zijn wanneer er een mooi blokhut staat en het blijkt dat er eerst een goedkeuring voor vereist was. Vaak is dit een bijkomstigheid die vooraf snel geregeld kunnen worden, maar achteraf voor veel problemen kunnen gaan zorgen.

 

 

Gravatar
Posted by admin
Published 4th feb 2016
Reacties uitgeschakeld voor Een blokhut
 

Comments are closed.

twilight
 
 
Designed by Gardening Books