Home
 
twilight

Beschoeiing is niet echt een term die bij veel mensen bekend is, maar de term wordt wel veel gebruikt  in de weg- en waterbouw. Beschoeiing is een constructie die geplaatst wordt aan een waterkant en voorkomt dat de stabiliteit van de waterkant in gevaar komt en uiteindelijk gaat schuiven of inzakken.

Verschillende vormen van beschoeiing kom je tegen bij de waterkanten van kanalen en aangelegde vijvers. Maar ook in de bouwwereld kun je beschoeiing tegenkomen, het wordt dan aangebracht in bouwputten om te voorkomen dat bouwvakkers last krijgen van vocht in de bouwput en ter bescherming van de wanden van de bouwput.

Beschoeiing in de tuin

Beschoeiing wordt niet alleen professioneel gebruikt in de weg- en waterbouw en de bouw. Ook als particulier kun je in bepaalde situaties gebruik maken van beschoeiing.

Je hebt een grote tuin en het plan opgevat om een mooie grote vijver aan te leggen? Dan is het verstandig om beschoeiing in je vijver aan te leggen. Je wilt immers niet dat de grond naast de vijver inzakt, waardoor je weer opnieuw met je vijver kunt beginnen. Voor kleine vijvers is beschoeiing meestal niet nodig.

Daarnaast kan beschoeiing in de tuin ook van pas komen als je veel hoge borders hebt. Om te voorkomen dat de borders instorten of dat vocht uit de borders je tuin inloopt, kun je beschoeiing laten plaatsen.

Welk soort beschoeiing in je tuin?

Beschoeiing moet wel aan enkele voorwaarden voldoen. Het moet stevig genoeg zijn om de grond tegen te houden, maar het moet daarnaast ook esthetisch bij de tuin passen. Ook al is alleen maar het bovenste gedeelte van de beschoeiing zichtbaar, het moet wel bij het karakter van je tuin passen.

Daarom wordt er voor tuinen dan ook meestal gebruik gemaakt van een houten beschoeiing. Heel belangrijk is om te kiezen voor de juiste houtsoort. Beschoeiing die als vijverrand moet dienen ligt voortdurend in het water, en een slechte houtsoort rot dan snel weg. Kies in ieder geval voor hardhout, dat bestand is tegen vocht. Tropisch hardhout is helemaal sterk en daar kun je jaren mee vooruit. Naast hout kun je als het bij de uitstraling van je tuin past ook kiezen voor een beschoeiing uit kunststof, beton of staal.

Gravatar
Posted by admin
Published 25th mrt 2019
Reacties uitgeschakeld voor Wat is beschoeiing?
Category: Algemeen
Tags:

Comments are closed.

twilight
 
 
Designed by Gardening Books