Home
 
twilight

Wanneer je het over laurier hebt, denk je vaak aan drop of het laurierblad wat we in de soep kopen, maar laurier is allereerst een plant die we nog steeds overal tegen komen. Zo kiezen veel mensen voor een haag gemaakt van laurier in plaats van een haag gemaakt van buxusplanten. In deze tekst gaan we kijken naar de eigenschappen van laurier en waar je op moet letten wanneer je een laurier kopen gaat.

Laurier

De laurier kent zijn oorsprong in het Middellandse zee gebied, maar is steeds populairder over de hele wereld geworden. De plant wordt in Nederland als kuipplant gekweekt omdat hij niet geheel winterhard is en het kweken vanuit de grond dus niet werkt bij de laurier. In de geschiedenis kwam de laurier al vaak voor. Zo was er de lauwerkrans die in het oude Griekenland symbool stond voor overwinning.

De laurier in Nederland

Tegenwoordig is de laurier ook in Nederland veel te vinden. Dit heeft te maken met het feit dat laurier een normale Nederlandse winter kan overleven. Op die manier kan de laurier dus als heg gebruikt worden in plaats van planten die de winter niet overwinnen. Ook kan de laurier in de wintergroen blijven. Op die manier is het effect van de haag er dus het gehele jaar. Naast het gebruik van de laurier als heg, kan hij ook gebruikt worden als plant op een stam of als een boom. De laurier groeit wel snel en zal dus ook met die reden minimaal twee keer per jaar gesnoeid moeten worden. Wanneer je de laurier niet snoeit, kunnen er kleine witte bloemetjes op komen. Wanneer je de laurier goed bijhoudt is het dus absoluut mogelijk om deze te gebruiken als nette haag om de tuin heen of als plant of boom om in de tuin zelf neer te zetten.

Overige toepassingen van laurier

Naast zijn functie als decoratie, wordt de laurier dus ook gebruikt tijdens het koken. Zo wordt een blad van de laurier gebruikt om smaak toe te voegen aan gerechten. Een van de bekendste vormen waarin dat gedaan wordt is in de soep. Het blad van de laurier wordt in de soep gedaan tijdens het koken en gaart zo een lange tijd mee. Op die manier komt de authentieke smaak van laurier naar voren in de soep. Nadat de soep klaar is, wordt het blad van de laurier uit de soep gehaald. Het blad zelf is namelijk niet lekker om te eten. Het gaat dan ook vooral om de smaak die het blad afgeeft in de soep. Naast in soepen wordt de laurier ook gebruikt voor de bekende laurierdrop. Dit is drop die al ontzettend lang te koop is in Nederland en zelfs positieve effecten kan hebben op de gezondheid. Zo kan laurier bijvoorbeeld goed zijn voor iemand die last heeft van zijn luchtwegen, maar ook wanneer iemand een griep heeft, wordt gezegd dat laurier een genezende werking kan hebben.

Gravatar
Posted by admin
Published 8th apr 2019
Reacties uitgeschakeld voor Laurier planten in de tuin
Category: Algemeen
Tags:

Comments are closed.

twilight
 
 
Designed by Gardening Books